«Σοφιά για τα Παιδιά» – Heiner Herz: Πώς ένα μπουκάλι βοηθά τα παιδιά

Τι κοινό έχει μια εταιρεία στην Ελβετία με ιστορία 100 χρόνων με ένα φιλανθρωπικό οργανισμό στην Κύπρο που φροντίζει χιλιάδες παιδιά στην Αφρική; O Διευθύνων Σύμβουλος της SIGG, Heiner Herz μιλάει για την γνωριμία του με το Σοφία για τα Παιδιά, και εξηγεί γιατί μια ελάχιστη αγορά, μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού.

Ας ξεκινήσουμε με το να μας συστηθείτε. Ποια είναι η SIGG;

Πρόκειται για μια εταιρία, που έχει βάση την Ελβετία και ανάμεσα στους στόχους μας είναι η φροντίδα για το περιβάλλον. Έτσι, προσφέρουμε βιώσιμες, εναλλακτικές λύσεις στα μπουκάλια PET μιας χρήσης. Και αυτό δεν τον κάνουμε μετά την τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον αλλά τα τελευταία 100 χρόνια. Στην εταιρία μας, η παράδοση και η καινοτομία πάνε μαζί, χέρι-χέρι και τα μπουκάλια μας θέτουν πάντα νέα πρότυπα. Ακόμη και σε περιόδους αλλαγών, παραμένουμε πιστοί στις αξίες μας και επικεντρωνόμαστε στην ποιότητα, την καινοτομία, το σχεδιασμό και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

 

 
 
Και η συνεργασία σας με το Σοφία για τα Παιδιά, πώς προέκυψε;

Η Έλενα ασχολείται ενεργά με το Σοφία ενώ η Marathon Τrading στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο το Σοφία. Η Έλενα λοιπόν μας ζήτησε να συνεργαστούμε για πρώτη φορά το 2018 με όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του SIGG, τα οποία σχεδιάστηκαν ειδικά για το Σοφία και αποτελούν limited edition, να πηγαίνουν απευθείας στα έργα που υποστηρίζουν τα παιδιά και το έργο του Σοφία. Λόγω της συνεργασίας μας, δημιουργήσαμε μπουκάλια με σχέδια εμπνευσμένα από την Αφρική. Τα σχέδια αλλάζουν κάθε δύο χρόνια και ψάχνουμε να βρούμε δημιουργικούς συνεργάτες σχεδιαστές που θα βοηθήσουν! Αν κάποιος το διαβάζει και ενδιαφέρεται από την Κύπρο, να μην διστάσει να επικοινωνήσει!
 

 

Δημιουργήσατε και ένα πολύ ενδιαφέρον project, το «Νερό είναι ζωή».

Η πρόσβαση στο νερό είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην Κένυα, ειδικά σε περιοχές που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή. Το Σοφία παρέχει πόσιμο νερό και δεξαμενές νερού στα σχολεία καθώς και πηγάδια νερού όπου χρειάζεται. Η SIGG ενστερνίζεται πλήρως τις αξίες του Σοφία για τα Παιδιά και μαζί υποστηρίζουμε το δικαίωμα κάθε παιδιού να έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, φαγητό και εκπαίδευση.

Πώς μπορούν οι άνθρωποι στην Κύπρο να ενισχύσουν της προσπάθειες του Σοφία για τα παιδιά μέσω της SIGG;

Το καλύτερο για να στηρίξουμε το ίδρυμα είναι να αγοράσουμε ένα μπουκάλι τα οποία υπάρχουν στα καταστήματα του Σοφία, καθώς και ηλεκτρονικά στο my-brands.cy. Όπως είπα, το 100% των εσόδων πηγαίνει απευθείας στα παιδιά. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι υποστήριξης. Μπορείτε να χορηγήσετε ένα παιδί, να αγοράσετε ένα χειροποίητο βραχιολάκι 5 ευρώ, να δωρίσετε απευθείας στον οργανισμό ή να γίνετε ενεργό μέλος ως εθελοντής.

Παράλληλα, έχετε συμμετάσχει ενεργά στην υποστήριξη πρωτοβουλιών για καθαρό νερό στην Κένυα.

Φροντίσαμε να υπάρχει συνεχής παροχή νερού στα σχολεία που στηρίζει το Σοφία για τα Παιδιά στην Κένυα και ως εκ τούτου τα παιδιά δεν πρέπει πλέον να περπατούν χιλιόμετρα για να πάρουν νερό. Αυτό, μαζί με το πρόγραμμα φαγητού που εφαρμόζει το Σοφία, έχει βελτιώσει την υγεία των παιδιών, καθώς και η παρακολούθηση των μαθημάτων τους και το ακαδημαϊκό επίπεδο του σχολείου έχει ανέβει. Μάλιστα, στα απομακρυσμένα σχολεία της δυτικής Κένυας τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών για να επωφεληθούν από το πρόγραμμα νερού και φαγητού. Στα απομακρυσμένα σχολεία της ερήμου Τουρκάνα το πρόγραμμα είναι σωτήριο, με τα παιδιά να παίρνουν μαζί τους τα αδέλφια τους, ακόμα κι αν είναι πολύ μικρά για να πάνε στην τάξη, γιατί εκεί είναι προστατευμένα και έχουν νερό και φαγητό. Οφείλω βέβαια να πω ότι αυτό είναι μια ευρύτερη κουλτούρα της εταιρείας μας -θέλουμε να λειτουργούμε στοχευμένα και μεθοδικά.

 

Με ποιους άλλους τρόπους έχετε βοηθήσει;

Έχουμε συμμετάσχει στον μαραθώνιο 3 χωρών τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της άντλησης πόρων αλλά και ένας τρόπος για να αποκτήσουμε φυσική κατάσταση και να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες στην πολύ άνετη ζωή μας. Τον πρώτο χρόνο μαζέψαμε χρήματα για να φτιάξουμε ένα πηγάδι στο Ορφανοτροφείο Μακάριος. Φέτος επικεντρωθήκαμε στο έργο Green Home, για να δημιουργήσουμε ένα λαχανόκηπο και δεντρόκηπο έτσι ώστε το ορφανοτροφείο να γίνει πιο αυτάρκες.

Ποια είναι η ευρύτερη στρατηγική σας για την επιλογή και τη συνεργασία με τέτοιους οργανισμούς και πώς εντάσσεται στη στρατηγική εταιρικής σας ευθύνης;

Αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στο Σοφία για τα Παιδιά. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε την ομάδα για πολλά χρόνια, υπάρχει εμπιστοσύνη και ξέρουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι άμεσο και αποτελεσματικό. Γνωρίζουμε ακριβώς πού πηγαίνουν τα χρήματα και μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα αποτελέσματα. Με μεγαλύτερους οργανισμούς αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει. Πραγματικά το κάνουμε αυτό γιατί πιστεύουμε ότι όλοι έχουν μια αποστολή έτσι ώστε να ανταποδώσουν στους λιγότερο τυχερούς. Εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επωνυμία μας για να προωθήσουμε και να προωθήσουμε το μήνυμα, θα χαρούμε να το κάνουμε.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της SIGG όσον αφορά τη δέσμευσή της για πρωτοβουλίες καθαρού νερού και την κοινωνική ευθύνη;

Έχουμε ξεκάθαρη δέσμευση για τη βελτίωση του πλανήτη. Η αποστολή είναι να καταπολεμήσουμε το πλαστικό μιας χρήσης και να παρέχουμε στους ανθρώπους υψηλής ποιότητας μπουκάλια που θα διαρκέσουν πολύ και θα παρέχουν ανταλλακτικά σε περίπτωση που κάτι σπάσει. Από την άλλη, εργαζόμαστε σκληρά για να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα. Με τη μετάβαση στο 100% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, καταφέραμε να το μειώσουμε κατά 35%. Το επόμενο βήμα είναι το ίδιο με τα προϊόντα από ανοξείδωτο χάλυβα.

 

Οι αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών και διαφορετικές τάσεις βιωσιμότητας, πώς επηρεάζουν μια εταιρία που φτιάχνει μπουκάλια ως εναλλακτικές λύσεις στη φιάλη μιας χρήσης;

Τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού είναι μέρος μιας mega τάσης που θα γίνει μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια. Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στη δύναμή μας και να αναπτύσσουμε εξαιρετικά προϊόντα και να τα κάνουμε διαθέσιμα σε όλο και περισσότερες χώρες και καταστήματα. Σε μια ανταγωνιστική αγορά πιστεύουμε ότι η εστίαση στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα θα παραμείνει αιχμή του δόρατός μας και θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την επωνυμία μας διεθνώς. Ήδη 2022, το εταιρικό αποτύπωμα άνθρακα μειώθηκε κατά ένα αξιοσημείωτο 35% σε σύγκριση με το 2021 και αυτό έγινε λόγω των μεγάλων και συνεχών ενεργειών. Χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένο αλουμίνιο ενώ η σειρά φιαλών SIGG-Aluminium φέρει την ετικέτα Climate Partner Certified Label, η οποία αντιπροσωπεύει την υποχρεωτική μείωση των εκπομπών ολόκληρης της εταιρικής στρατηγικής δράσης για το κλίμα.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.sophiaforchildren.com

Συνέντευξη στον Μάξιμο Νικολάου
Φωτογραφίες: Μαρίνα Σιακόλα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. Find out more